L’increment de l’IBI ve a garantir la continuïtat i qualitat dels serveis municipals davant l’impacte de la inflació.

L’Ajuntament de Viladecavalls planteja, a través de l’aprovació de les modificacions de les ordenances fiscals per al 2024 al ple municipal de demà 26 d’octubre, un increment moderat dels impostos municipals. D’aquesta manera es trenca la tendència dels darrers anys a mantenir congelats els tributs locals en el seu conjunt. Aquesta decisió, com argumenta el govern municipal, ve motivada per la necessitat de fer front a la despesa afegida que suposa el creixement dels preus que es registra i que es preveu que tingui continuïtat al llarg de l’any vinent.

En tot cas, la proposta municipal passa per un increment moderat que, tot i que no cobrirà el total de la despesa associada a la inflació, sí que garantirà la continuïtat i la qualitat dels serveis municipals. Així, la major part dels impostos municipals es mantindran en els mateixos nivells que aquest 2023 i únicament s’establirà una modificació en el tipus impositiu de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI).

L’IBI recupera valors del 2013

D’aquesta manera l’IBI passarà del tipus de gravamen actual per a l’ús residencial, que és el 0,578 al 0,625, assumint una pujada del 0,047 %. Aquest increment suposa, de fet, retornar als nivells del 2013 quan precisament el gravamen era 0,625 i encara es troba per sota del tipus vigent el 2011 quan va arribar a ser el 0,65.

Aquesta modificació de l’IBI es traduirà en un increment del rebut al voltant del 8,13 %. Així, les persones propietàries d’un habitatge que enguany pagaven un rebut de 752, 31 euros, per exemple, l’any vinent hauran de tributar 813,49 euros.

El gravamen més baix del nostre entorn

A l’espera de les previsibles pujades que es donaran en l’IBI al conjunt de municipis també amb l’objectiu de compensar el creixement dels preus, el tipus impositiu a la nostra població continuarà sent amb tota probabilitat el més baix de tots els municipis del nostre entorn. Per exemple, aquest 2023 el gravamen a Terrassa se situava al 0,7245; a Vacarisses al 0,829; a Ullastrell al 0,77; a Abrera al 0,772 i a Olesa de Montserrat al 0,78.

Es mantenen les bonificacions

Les ordenances fiscals a Viladecavalls es caracteritzen per incorporar una important quantitat de bonificacions que tenen l’objectiu de beneficiar els sectors més vulnerables de la població, com les persones amb rendes baixes o famílies nombroses i monoparentals, i de potenciar alhora actuacions que beneficiïn el conjunt de la societat com la rehabilitació del patrimoni o l’ús d’energies renovables. L’Impost sobre Béns Immobles és el que acumula un major nombre de bonificacions, fins a 7, que es mantenen per a l’any vinent. Aquestes són:

  • Bonificació del 25 i el 50 % per a famílies nombroses
  • Bonificació del 50 % per als immobles que constitueixin l’objecte de l’activitat de les empreses d’urbanització, construcció i promoció immobiliària i que no figurin entre els béns del seu immobilitzat.
  • Bonificació del 50 % per als habitatges de protecció oficial durant el termini de tres anys.
  • Bonificació del 95 % per als béns immobles rústics de les coopera­tives agràries i d’explotació comunitària de la terra.
  • Bonificació del 30 % durant 3 anys consecutius per a instal·lacions solars tèrmiques.
  • Bonificació del 50 % durant 5 anys consecutius per a instal·lacions fotovoltaiques.
  • Bonificació del 95 % per a béns immobles d’ús residencial desti­nats a lloguer d’habitatge amb renda limitada.

Altres modificacions

Més enllà del treball realitzat al voltant de l’IBI, les ordenances fiscals per a l’any vinent incorporen altres modificacions, en aquest cas menors. Així, s’estableix una nova taxa per a l’ús de les pistes poliesportives descobertes de la Planassa i Sant Miquel de Guanteres i s’actualitzen preus, amb una pujada d’entre 0,20 a 2 euros als espectacles de la programació estable familiar; als àpats de Carnestoltes, Festa Major i Festa de Sant Martí; al servei de podologia i a les entrades a la piscina municipal.